Wat is chronische onbehandelbare angina pectoris?

Chronisch onbehandelbare angina pectoris (pijn op de borst) is een drukkend, zwaar gevoel of pijn op de borst ten gevolge van onvoldoende bloedaanvoer naar de hartsspier en waarbij medicijnen en hartoperaties niet meer of te weinig helpen.

Oorzaak

Chronisch onbehandelbare angina pectoris ontstaat ten gevolge van onvoldoende bloedaanvoer naar de hartsspier (meer dan 75% vernauwing in één of meer belangrijke kransslagaders van de hartspier). Vaak is er een combinatie met lichamelijke inspanning of emotie waardoor het hart krachtiger gaat pompen en dus meer zuurstof nodig heeft. De pijn bij een plotseling optredende verstopping van een kransslagader door een bloedpropje is hetzelfde, maar meestal heviger van aard. Bij volledige afsluiting treedt na enige tijd een hartinfarct op. Verkramping van de kransslagaders, in plaats van vernauwing, kan ook tot pijn op de borst leiden. Risicofactoren voor angina pectoris zijn: roken, overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte en een te hoog cholesterol.

Klachten/verschijnselen

De klachten van angina pectoris zijn typisch en de pijnklachten worden uitgelokt door inspanning en verdwijnen bij rust. Gedurende de inspanning kan de patiënt met ernstig aderverkalking van het hart wisselende pijnklachten ervaren. Deze zijn meestal gelokaliseerd achter het borstbeen en soms uitstralend naar aangrenzende gebieden, voornamelijk aan de linkerzijde, zoals de armen, de nek, de keel, de kaken of zelfs de tanden. De pijn wordt vaak vergezeld door andere verschijnselen zoals transpireren, misselijkheid en soms braken. Tijdens rust kan angina pectoris duidelijk beïnvloed worden door stress, blootstelling aan koude, maaltijden en roken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?


Bij lichamelijk onderzoek moeten andere aandoeningen uitgesloten worden zoals longziekten, ziekte van de inwendige organen in de buik, ziekten van de borstwervelkolom en ribben, afwijkingen van de grote lichaamsslagader, gordelroos en paniekstoornissen. Maar allereerst moet uitgebreid onderzoek gedaan worden door de cardioloog.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • ECG en inspannings-ECG door de cardioloog
  • Vaatonderzoek en ECHO van het hart door de cardioloog

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

 

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête