Wat zijn de verschillende pijnbehandelingen?

Binnen het UPCM worden pijnbehandelingen in twee groepen onderverdeeld, namelijk (1) de somatische pijnbehandelingen en (2) de niet-somatische pijnbehandelingen.
Een behandeling waarbij zowel de somatische als niet-somatische aanpak wordt gebruikt, noemen wij een multidisciplinaire behandeling van pijn. 

1. Somatische Pijnbehandelingen

Dit zijn verschillende soorten behandelingen die op het lichaam ingrijpen zoals bijvoorbeeld medicijnen, injecties, zenuwblokkades of zenuwstimulatoren, maar ook manuele geneeskunde/therapie en fysiotherapie.

2. Niet-Somatische Pijnbehandelingen

Dit zijn behandelingen die zich voornamelijk richten op de gevolgen van pijn en/of factoren die pijn erger kunnen maken zoals bijvoorbeeld een depressie of sociale problematiek. Tot de niet-somatische pijnbehandelingen horen onder andere pijngedragsbehandelingen, psychologische en revalidatie behandelingen.
Op grond van de somatische en niet-somatische diagnostiek kan er bij een patiënt besloten worden om verschillende behandeling parallel te laten verlopen. Meestal gebeurt dit nadat er een overleg heeft plaats gevonden in het multidisciplinaire pijnteam.

 

Sluit de enquête