Wat zijn gedragsbehandelingen?

Gedragsbehandelingen, ook cognitiefgedragsmatige behandelingen genoemd, zijn behandelingen die vooral bedoeld zijn om de manier waarop u met de pijn omgaat te verbeteren.

Het doel is om dit pijngedrag te veranderen door verkeerde gedachten en/of gevoelens (cognities) over de oorzaken en het beloop van de pijnklachten op te sporen en te veranderen.

Als de gedachten over de pijnklachten meer kloppen met de werkelijkheid veranderen ook de gevoelens. Daardoor kan u uw gedrag veranderen en hierdoor beter functioneren in het dagelijks leven.

De belangrijkste invloeden, waardoor van uw pijnklachten langer aanhouden, zijn catastroferen (bv bang om in een rolstoel te komen terwijl daar geen enkele reden voor is), bewegingsangst (niet willen bewegen omdat men denkt dat er iets kapot kan gaan) en een depressie (een gedaalde stemming verergert de pijn ongeacht wat de oorzaak is van de pijn).

Deze invloeden op uw pijn werden bij u door middel van de pijnvragenlijsten voor het begin van de behandeling vastgesteld. De verschillende uitslagen van deze pijnvragenlijsten zijn van belang voor welke gedragsbehandeling u eventueel in aanmerking komt.

 

 

Sluit de enquête