Wat is een bovenrughernia?

Een hernia, voluit hernia nuclei pulposi (HNP), is een uitstulping van een tussenwervelschijf, en komt het meest voor in de onderrug (lendenwervels of lumbale wervelkolom) of in de nek (nekwervels of cervicale wervelkolom) maar ook in wervelkolom van de borstkast (thoracale wervelkolom). Door uitstulping van de tussenwervelschijf wordt deze tegen een de zenuwwortel aangeduwd. De zenuwwortel kan hierdoor geïrriteerd raken of klem komen te zitten, waardoor klachten ontstaan in het gebied van de zenuwwortel. Ook kan de hernia tegen het ruggenmerg duwen waardoor pijnklachten ontstaan.

Oorzaken

Door veroudering kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen en er kan zelfs een scheur in de tussenwervelschijf ontstaan. Het binnenste van de tussenwervelschijf kan hierdoor naar voren geduwd worden in de richting van het wervelkanaal, net waar de zenuwwortel loopt. Deze veroudering van de tussenwervelschijf is normaal en komt bij iedereen voor. Iedereen kan dan ook een hernia van de bovenrug krijgen. Ook komen hernia´s van de bovenrug vaker voor binnen bepaalde families. Roken lijkt ook van invloed te zijn op het ontstaan van een hernia en vooral op de ernst hiervan.

Klachten/verschijnselen

De belangrijkste klacht bij een hernia van de bovenrug is een uitstralende pijn in de borstkast. Meestal ontstaat deze pijn vóór of tegelijk met de pijn in de bovenrug. De pijn verergert vaak bij hoesten, niezen en persen. Maar ook het naar achteren of opzij draaien en buigen van de bovenrug kunnen de klachten in de borstkast verergeren. De pijn is dan vaak scherp en stekend. Daarnaast kan er ook een verminderd gevoel optreden, tintelingen of kunnen de spieren zwakker worden. Als de hernia tegen het ruggenmerg aanduwt kan pijn in de benen ontstaan en wordt de coördinatie van de benen bemoeilijkt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer u komt met uitstralende pijn in de borstkast, die verergert bij hoesten, niezen of persen, is er een mogelijke kans op een hernia van de bovenrug. Bij het neurologisch onderzoek zijn een aantal testen die dit verder kunnen bevestigen. Hierbij worden de bewegingen van de bovenrug onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid, en welke wervels pijnlijk aanvoelen als er op gedrukt wordt. 

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Omdat het neurologisch onderzoek meestal de diagnose bevestigt is aanvullend onderzoek dan ook niet altijd nodig. Belangrijk is dat veel mensen, die overigens geen klachten hebben, bij een MRI-scan onderzoek toch een uitstulping van de tussenwervelschijf hebben. Het komt ook voor dat mensen met uitstralende pijn in de borstkast, waarbij de arts aan een hernia denkt, de MRI-scan van de bovenrug geen hernia laat zien.
  • Alleen bij twijfel over de diagnose of wanneer er aan een operatie gedacht wordt, is het nuttig om een MRI-scan te maken. Op een MRI-scan kan de hernia zichtbaar gemaakt worden en kunnen mogelijke andere oorzaken gezien worden.
  • Een CT-scan is meestal niet zinvol, want daar zijn alleen de botten goed op te zien.
  • Ook een spieronderzoek (EMG) kan worden gedaan, om te onderzoeken welke zenuwwortel van u bovenrug de pijn veroorzaakt.
  • Door middel van zenuwwortelproefblokkades kan onderzocht worden welke zenuwwortel u pijn in de arm veroorzaakt.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Interventionele pijnbehandeling

Invasieve behandeling

Bij neurologische klachten en/of uitvalverschijnselen, zoals pijn in de benen en coördinatiestoornissen van de benen, op basis van een bovenrughernia wordt u naar een neurochirurg doorverwezen.

 

 

Sluit de enquête