Bovenrugpijn door degeneratieve afwijkingen

Wat is bovenrugpijn door degeneratieve afwijkingen?

Onder bovenrugpijn wordt het gebied verstaan aan de achterzijde vanaf de onderkant van de nek tot aan de taille. Als de pijn ook aangegeven wordt buiten dit gebied, spreken we van bovenrugpijn met uitstraling b.v. naar voren naar het borstbeen of de buik. Degeneratief wil zeggen achteruitgang van de wervelkolom door veroudering.

Oorzaken

Door veroudering kunnen allerlei onderdelen van de borstwervel veranderen zoals de tussenwervelschijf die smaller kan worden of kan gaan uitpuilen, de kleine gewrichtjes (facetgewrichten) die artrose krijgen, maar ook andere structuren zoals banden en spieren kunnen door ouder worden minder goed gaan werken. Deze veranderingen van de borstwervelkolom door ouderdom worden degeneratieve afwijkingen of ook wel slijtage genoemd. Belangrijk is om te weten dat degeneratieve afwijkingen in vele gevallen niet met pijnklachten gepaard hoeven te gaan, maar wel met stijfheid.

Klachten/verschijnselen

De meest voorkomende klacht door artrose van de facetgewrichten is pijn aan een zijde van de bovenrug, die meestal niet uitstraalt. De pijn wordt vaak erger als men lang in één houding zit, of als men met de bovenrug draait en achteroverbuigt.

Hoe stelt men de diagnose?

Wanneer u komt met bovenrugpijn dan wordt er altijd een neurologisch onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er geen bovenrughernia aanwezig is. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de bovenrug en de schouder onderzocht op beperkingen of pijnlijkheid. Ook wordt in de bovenrug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de bovenrug gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.
  • Als men een andere oorzaak vermoedt wordt een longfoto of een MRI-scan gemaakt.
  • U wordt naar een internist verwezen om oorzaken van de inwendige organen uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête