Wat is Burning Mouth Syndroom?

Burning mouth syndroom (BMS) is de Engelse term voor 'brandende mond" syndroom. Kenmerkend is de brandende pijn in de mond zonder dat er afwijkingen worden gevonden. Het is een zeldzame en uiterst onaangename aandoening die frequent voorkomt bij vrouwen na het 50ste levensjaar.

Oorzaken

De oorzaak van het Burning Mouth Syndroom is onbekend, hoewel er wel aanwijzingen zijn dat er sprake kan zijn van een neuropathische pijn bij een dunne vezel neuropathie.

Klachten/verschijnselen

De patiënten klagen over een continue brandende pijn in de mondholte, de tong, het voorste harde verhemelte en in mindere mate aan de binnenzijde van de wangen. Het Burning Mouth Syndroom gaat vaak vergezeld met klachten van een droge mond en veranderde smaak. De prognose is onbekend waarbij de klachten jaren kunnen aanhouden. Spontane klachtenverminderingen kunnen voorkomen.

Hoe stelt men de diagnose?

Een goed en zorgvuldig onderzoek van de mond is altijd noodzakelijk. Bij een branderig gevoel en afwijkingen van de mondholte en de tong moeten infecties uitgesloten worden. Daarnaast is Burning Mouth Syndroom beschreven bij suikerziekte.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Meestal is er geen aanvullend onderzoek noodzakelijk.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

 

 

 

 

 

Sluit de enquête