Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn is zeer ernstige, hevige aanval van hoofdpijn, die in periodes (in clusters) optreedt. Het is een zeldzame vorm van hoofdpijn, die vooral bij mannen voorkomt. Vroeger werd deze vorm van hoofdpijn de Hortonse Neuralgie genoemd.

Oorzaak

De oorzaak van clusterhoofdpijn is onbekend. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen. Mogelijk kunnen de aanvallen worden uitgelokt door het drinken van alcoholische dranken of lage luchtdruk (vliegreizen).

Klachten/ verschijnselen

De aanvallen zijn van een ½ uur tot 3 uur, die enkele malen per dag kunnen optreden. Deze aanvallen treden op gedurende in periodes van enkele weken tot maanden (cluster). Buiten deze periode is de patiënt klachtenvrij. In enkele gevallen is er geen sprake van klachtenvrije perioden en kunnen aanvallen dagelijks optreden. De chronische vorm van clusterhoofdpijn zien we bij ongeveer 15% van de clusterhoofdpijnpatiënten, en is dus betrekkelijk zeldzaam. Tijdens een aanval is er een zeer hevige, borende pijn rondom of achter één oog. Hierbij heeft de patiënt vaak last van een rood tranend oog, verstopte neus of loopneus, zwetend voorhoofd, nauwe pupil, hangend of gezwollen ooglid. De hoofdpijn is vaak zo hevig dat de patiënt de drang krijgt om te lopen: soms slaat de patiënt letterlijk 'met zijn hoofd tegen de muur'.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het klachtenpatroon is zó typisch dat men op basis daarvan de diagnose kan stellen. Meer onderzoek (zoals een CT-scan van de hersenen) is zelden nodig.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Medicijnen

De behandeling van clusterhoofdpijn bestaat bijna altijd uit een combinatie van medicijnen die een aanval kunnen voorkomen (preventief) en medicijnen die een aanval behandelen.

Preventief

Verapamil is een van de effectiefste preventieve middelen. Andere preventieve middelen zijn Methysergide, Pizotifeen, Flunarizine, Prednison, en Lithium.

Aanvalsbehandeling

De behandeling tijdens een aanval kan zijn het inademen van zuurstof, sumatriptan-injecties (tabletten werken te langzaam).

Interventionele pijnbehandeling

Bij voorkeur aan het begin van een periode met aanvallen.

 

 

 

Sluit de enquête