Coccygodynie

Wat is coccygodynie?


Coccygodynie (staartbeenpijn) is een pijnlijke aandoening van de staartbeentjes (coccygis bot) gelokaliseerd in de bilspleet meestal ontstaan door een val op het zitvlak.

Oorzaak

Bij coccygodynie is in het overgrote deel van de gevallen een ongeval (meestal een val in zittende houding) de oorzaak van de klachten. Ook kunnen bepaalde sporten zoals fietsen en motorsport aanleiding geven tot coccygodynie. Bij vrouwen kan de bevalling als ongeval voor het ontstaan van een coccygodynie worden gezien.

Klachten/verschijnselen

De meeste patiënten met een coccygodynie klagen over pijn ter plaatse van de staartbeentjes, meestal uitgelokt door zitten. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeentjes veelal onmogelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van de typische pijnklachten die door een ongeval of bevalling zijn ontstaan. Naast het standaard lichamelijk en neurologisch onderzoek is het met de vingers onderzoeken van de staartbeentjes van groot belang. Het al of niet aanwezig zijn van pijn door bewegen van de staartbeentjes is belangrijk om de diagnose te stellen.
.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de staartbeentjes gemaakt.
  • Als er geen ongeluk of bevalling de aanleiding van de klachten zijn is doorverwijzing naar een gynaecoloog of internist noodzakelijk om andere oorzaken uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

 

Sluit de enquête