Wat is een nekhernia ?

Een hernia, voluit hernia nuclei pulposi (HNP), is een uitstulping van een tussenwervelschijf en komt het meest voor in de onderrug (lendenwervels) of in de nek (nekwervels). De uitstulping van de tussenwervelschijf duwt tegen een zenuwwortel aan. Op deze manier kan de zenuwwortel geïrriteerd raken of vervolgens klem komen te zitten, waardoor klachten ontstaan in het gebied van de zenuw met uitstralende pijn in een arm.

Oorzaken

Door veroudering kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen en kan er zelfs een scheur in de  tussenwervelschijf ontstaan. Het binnenste van de tussenwervelschijf kan nu naar voren geduwd worden in de richting van het wervelkanaal, net waar de zenuwwortel loopt. Deze veroudering van de tussenwervelschijf is normaal en komt bij iedereen voor. Iedereen kan dan ook een HNP in de nek krijgen. Ook komt HNP van de nek vaker binnen bepaalde families voor. Roken lijkt ook van invloed te zijn op het ontstaan van een HNP en dan voornamelijk op de ernst.

Klachten/verschijnselen

De belangrijkste klacht bij een HNP van de nek is een uitstralende pijn in een arm. Meestal ontstaat deze pijn vóór of tegelijk met pijn in de nek. De pijn verergert vaak bij hoesten, niezen en persen. Maar ook het naar achteren en/of opzij draaien en buigen van het hoofd kunnen de klachten in de arm verergeren. De pijn is dan vaak scherp en stekend. Daarnaast kunnen er ook tintelingen en/of een verminderd gevoel optreden of kunnen de spieren zwakker worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer u komt met uitstralende pijn in arm, die verergerd bij hoesten, niezen of persen, is de kans zeer groot dat er sprake is van een HNP in de nek. Bij het neurologisch onderzoek is een aantal testen die dit nog meer kunnen bevestigen. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek onderzocht op bewegingsbeperkingen en pijnlijkheid.  Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Omdat het neurologisch onderzoek meestal de diagnose bevestigt, is aanvullend onderzoek dan ook niet altijd nodig. Belangrijk is dat veel mensen zonder klachten bij een MRI-scan onderzoek toch een uitstulping van de tussenwervelschijf hebben. Het komt ook voor dat mensen met uitstralende pijn in arm, waarbij de arts aan een hernia denkt, de MRI-scan van de nek geen hernia laat zien.
  • Alleen bij twijfel over de diagnose of wanneer er aan een operatie gedacht wordt, is het nuttig om een MRI-scan te maken. Op een MRI-scan kan de HNP zichtbaar gemaakt worden en kunnen mogelijke andere oorzaken gezien worden.
  • Een CT-scan is meestal niet zinvol, want daar zijn alleen de botten goed op te zien.
  • Ook een spieronderzoek (EMG) kan worden gedaan, om te onderzoeken welke zenuwwortel van de nek de pijn veroorzaakt.
  • Door middel van zenuwwortelproefblokkades kan onderzocht worden welke zenuwwortel de pijn in de arm veroorzaakt.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête