Dunnevezelneuropathie

Wat is dunnevezelneuropathie?

Dit is een neurologische aandoening (neuropathie) van alle zenuwen (polyneuropathie) van het lichaam kan gepaard gaan met pijn op basis van niet goed werkende zenuwen.

Oorzaak

De oorzaak van pijn bij dunnevezelneuropathie is onbekend. Wel bestaat er een verband met andere ziektebeelden zoals bijvoorbeeld suikerziekte, sarcoïdosis, schildklierziekten en infecties.

Klachten/verschijnselen

Eventuele klachten kunnen zijn:

  • constante pijn in de handen en voeten;
  • een brandende of scherpe pijn, mogelijk in aanvallen;
  • jeuk, diepe stekende pijn en pijn bij aanraking met warmte;
  • afnemen of afwezig zijn van zweten, overmatig blozen, lage bloeddruk bij het opstaan en stoornissen van de blaas en de darmen;
  • aanraken van de voeten is pijnlijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Algemeen lichamelijk onderzoek en een uitgebreid neurologisch onderzoek zijn van groot belang. Het neurologisch onderzoek dient ten minste het volgende te omvatten: (1) gevoelsonderzoek aan de armen en benen (2) reflexen en (3) onderzoek van de kracht.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • EMG en QST.
  • Huidzenuwbiopt.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

 Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

 

 

Sluit de enquête