Wat is zenuwpijn of neuropatische pijn ?

Als u bijvoorbeeld door een snijwond een zenuw hebt beschadigd, dan kan dit na enige tijd leiden tot ernstige pijnklachten. Men noemt dit type pijn ook wel zenuwpijn. De pijn ontstaat doordat de beschadigde zenuw zelf seintjes (elektrische stroompjes) aan het ruggenmerg afgeeft, die vervolgens naar de hersenen worden doorgegeven en uiteindelijk een pijngevoel geven.

Bij neuropatische pijn is men nooit zonder pijn aangezien de beschadiging van de zenuw niet weggaat. Ook kunnen er soms heftige, spontane pijnaanvallen optreden. Dit komt omdat de beschadigde zenuw spontaan ontlaadt (een elektrische stroom afgeeft) en die voelt u als een hevige schietende pijn.

Neuropatische pijn wordt ook veroorzaakt door zenuwen die niet goed functioneren (polyneuropathie). Dit wordt vaak gezien bij patiënten die diabetes (suikerziekte) hebben. Wanneer er zenuwbanen in het ruggenmerg of in de hersenen niet goed functioneren, dan kan dit ook tot neuropatische pijn leiden. Maar omdat deze functiestoornis in het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en hersenen) ligt, noemen we dit ook wel centrale pijn.

 

 

Close the survey
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.