Epicondylitis lateralis

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog wordt ook wel tennisarm of epicondylitis lateralis genoemd en wordt gekenmerkt door pijn aan de buitenste elleboogknobbel die ontstaat bij bepaalde bewegingen. Bekend is het slaan van een backhand bij tennissen, vandaar de naam tenniselleboog.

Oorzaken

De klachten ontstaan door een overbelasting van de pezen van de onderarm die aanhechten aan de buitenste elleboogknobbel. De overbelasting is meestal het gevolg van herhaaldelijk dezelfde beweging te maken. Dit kunnen zware handelingen zijn zoals lopende bandwerk, sporten of schilderen, maar ook minder zware arbeid als strijken en computeren kunnen voor de klachten zorgen. Stoornissen van de nek, schouder en bovenrug kunnen een rol in de oorzaak spelen.

Klachten/verschijnselen

Het belangrijkste verschijnsel is de pijn die ontstaat aan de buitenste elleboogknobbel tijdens het gebruik van de elleboog, zoals bij werken of sporten. De pijn kan uitstralen in de onderarm en daarnaast kan er een bepaalde stijfheid gevoeld worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op het klachtenpatroon van de patiënt en het onderzoek van de elleboog. Bij het onderzoek ontstaat er een zeer hevige pijn wanneer er op de buitenste elleboogknobbel wordt geduwd. Daarnaast zijn er een paar speciale testen waarbij de pijn kan worden uitgelokt en herkend worden.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Bij langdurig aanblijven van de klachten: röntgenfoto's, echografie.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

Lokale injectie van de elleboog

 

 

Sluit de enquête