Fibromyalgie

Wat is fibromyalgie?

Dit is een chronisch pijnsyndroom, gekenmerkt door pijn en stijfheid in veel spieren en gewrichten.

Oorzaak

De oorzaak van fibromyalgie is onbekend, maar kan voorkomen bij artrose, reuma, sarcoïdosis en schildklierziekten. De klachten nemen toe met de leeftijd en komt in bepaalde families meer voor. Er zijn aanwijzingen dat het een neurologische aandoening is door een stoornis van de verwerking van pijninformatie in de hersenen.

Klachten/verschijnselen
Patiënten klagen over een wijdverspreide pijn en/of stijfheid in veel spieren en gewrichten. Fibromyalgie gaat meestal gepaard met andere klachten zoals moeheid, slaapstoornissen, tintelingen, hoofdpijn, spastisch colon, gezwollen vingers, menstruatiestoornissen, geheugenstoornissen en verminderde belastbaarheid. De ernst is soms afhankelijk van het seizoen en neemt vooral toe bij koude en vochtigheid.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Algemeen lichamelijk onderzoek en een uitgebreid neurologisch onderzoek zijn van groot belang om andere oorzaken uit te sluiten. Daarnaast wordt de diagnose gesteld op het vinden van pijnlijke plekken in de spieren ("tender points"). Wanneer 11 van de 18 standaard onderzochte 'tender points' pijnlijk zijn wordt de diagnose fibromyalgie gesteld.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Onderzoek om andere oorzaken uit te sluiten

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

 

 

 

 

Sluit de enquête