Wat is Herpes Zoster?
Herpes Zoster wordt ook gordelroos genoemd en is een virusinfectie van het zenuwstelsel die gepaard gaat met pijn die na de herpesinfectie ontstaat (postherpetisch).
Oorzaken
Herpes zoster ontstaat door het weer actief worden van een virus, waarmee men in de kinderjaren besmet is geweest en wat toentertijd tot waterpokken heeft geleid. Na genezing van de waterpokken, trekt het virus zich terug in bepaalde zenuwknopen. Bij het ouder worden neemt de afweer tegen virusinfecties af tot op een gegeven moment het herpes zoster virus de afweer weer kan overwinnen. Het virus verspreidt zich dan vanuit de zenuwknoop naar de huid en leidt daar tot de voor gordelroos zo kenmerkende enkelzijdige huiduitslag in één of soms enkele huidgebieden. De blaasjes bevatten virus en zijn dan ook besmettelijk voor mensen die nog geen natuurlijke afweer hebben opgebouwd. Het is dus mogelijk dat grootouders met gordelroos de bron zijn voor waterpokken bij een van hun kleinkinderen. Andersom is echter onmogelijk. De pijn bij gordelroos ontstaat door een ontsteking van de gevoelszenuw in de huid.
Klachten/verschijnselen
Patiënten met herpes zoster beschrijven eenzijdige symptomen in het huidgebied dat overeenkomt met de aangetaste zenuwknoop. Omdat er vele zenuwknopen zijn kan de pijn overal in het lichaam voorkomen zoals het gezicht en de romp. Behalve pijn bestaan er tintelingen, veranderd gevoel van de huid en jeuk. De pijn wordt als brandend, kloppend, dof en jeukend beschreven.
Pijn na een herpesinfectie noemt men een postherpetische neuralgie en wordt gevoeld als een scherpe, brandende, zeurende of schietende pijn die continu aanwezig is in het gebied waar eerder de huiduitslag zat. Het dragen van kleding kan erg onaangenaam of zelfs pijnlijk zijn.
Hoe stelt men de diagnose?
De diagnose wordt gesteld op het lichamelijk en neurologisch onderzoek.
Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?
Lichamelijk onderzoek
In de begin van de ziekte is er de typische huiduitslag met roodheid, pukkeltjes en blaasjes in het pijnlijke huidgebied. Genezende blaasjes tonen korstjes. De huiduitslag is in het algemeen eenzijdig en komt niet over de middellijn van het lichaam uit. Bijkomende gevoelstoornissen zoals doofheid, veel pijn bij prikken of pijn bij aanraken komen veel voor.
Aanvullend onderzoek
- Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
- Bloedonderzoek naar een herpesinfectie
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Multidisciplinaire Behandeling
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.
Niet-lichamelijke Behandelingen
Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:
- Psychologische Begeleiding
- Depressie Behandeling
- Cognitief-Gedragsmatige Behandeling
- Revalidatie Behandeling
Lichamelijke Behandelingen
Medicijnen
Andere Behandelingen
Interventionele Pijnbehandelingen (niet in het gebied van het hoof en de nek)