Hoofdpijn bij Atlantodentaalsclerose

Wat is een atlantodentaalsclerose?

Atlantodentaalsclerose is een artrose van het gewrichtje tussen de bovenste twee nekwervels (de atlas en de draaier), die een cervicogene hoofdpijn kan veroorzaken.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak is een artrose tussen de dens van de draaier en de voorkant van de atlas. De artrose kan door ouderdom ontstaan en, in zeldzame gevallen, ontstaat het na een ernstige keelontsteking.

Klachten/verschijnselen

De hoofdpijn zit meestal bij het achterhoofd en kan naar voren uitstralen. De klachten treden tijdens het slapen op en overdag bij langdurige eenzijdige houdingen. Draaibewegingen van de nek zijn zeer ernstig beperkt of zelfs afwezig.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose hoofdpijn bij een atlantodentaalsclerose kan worden gesteld op basis van het klachtenpatroon. Wanneer u komt met hoofdpijnklachten bij een atlantodentaal sclerose dan wordt altijd een neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek en de schouder onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid en welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Een röntgenfoto van de nek wordt altijd gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.
  • Daarnaast moet een CT-scan van het gebied van de schedel en de bovenste nekwervels gemaakt worden om de atlantodentaalsclerose aan te tonen

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

Sluit de enquête