Hoofdpijn bij Occipitalis Neuralgie

Wat is een occipitalis neuralgie?

Occipitalis neuralgie is een aanvalsgewijze schietende, stekende hoofdpijn in het achterhoofd doordat iets op een zenuw (de occipitalis zenuw) drukt.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak is dat de zenuw geprikkeld wordt of in de knel zit bij het achterhoofd en de bovenkant van de nek. De pijnklachten zijn typisch voor een zenuwpijn.

Klachten/verschijnselen

De pijn zit meestal aan één kant bij het achterhoofd met een schietend en aanvalsgewijs karakter. Ook kan er haarpijn zijn aan die zijde. Tevens kunnen tintelingen in het achterhoofd voorkomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose occipitalis neuralgie kan worden gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Wanneer u komt met occipitalis neuralgie dan wordt altijd een neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek en de schouder onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft U al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Een röntgenfoto van de nek wordt altijd gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

 

Sluit de enquête