Wat is een whiplash?

Whiplash betekent letterlijk 'zweepslag'. Hiermee wordt de beweging beschreven die de nek maakt bij bepaalde ongelukken. De meest bekende is waarbij men in een auto zit en van achteren door een andere auto wordt aangereden. De nek maakt hierbij eerst een achterwaartse en daarna een voorwaartse beweging. Ondanks dat er in dit geval geen fracturen van de nek zijn opgelopen, geven dergelijke ongelukken in het begin veel pijnklachten in de nek. Andere situaties die een whiplash kunnen veroorzaken zijn onder andere sportongevallen, geweld of een val.

Oorzaak

De oorzaak van hoofdpijnklachten na een whiplash ongeval is nog niet duidelijk. Men neemt aan dat de nekwervels, facetgewrichten en de tussenwervelschijven een rol spelen in deze hoofdpijn.

Klachten/ verschijnselen

De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, nekpijn (toenemend bij beweging) en verminderde beweeglijkheid van de nek. Maar ook schouderklachten, duizeligheid, geheugen- en concentratieproblemen kunnen erbij voorkomen. Deze klachten kunnen lang blijven bestaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als u hoofdpijnklachten heeft door een whiplash, dan wordt er altijd een neurologisch onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er een nekhernia aanwezig is. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek en de schouder onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid en welke wervels pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Wanneer het nodig is kunnen er röntgenfoto's van de nek gemaakt worden.
  • Een MRI-scan van de nek is alleen zinvol om andere oorzaken van de pijn uit te sluiten.
  • Voor de schouderklachten kan een MRI-scan worden verricht.
  • Voor de geheugenklachten wordt meestal een neuropsychologisch onderzoek verricht.
  • Wanneer er duizeligheidklachten zijn kan een vestibulair onderzoek nodig zijn.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullen onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

Sluit de enquête