Hoofpijn bij het Tolosa-Hunt Syndroom

Wat is een Tolosa-Hunt Syndroom?

Het Tolosa-Hunt Syndroom wordt beschreven als een pijn rond het oog of een halfzijdige hoofdpijn, gecombineerd met een uitval van oogspierzenuwen, pupilstoornissen en gevoelsverlies in het gebied van de 1e en 2e tak van de Trigeminuszenuw. Ook kunnen andere zenuwen van hoofd aangedaan zijn.

Oorzaak

Tolosa-Hunt ontstaat meestal na een een ongeval. Ook kunnen vaatafwijkingen, tumoren en ontstekingen binnen in de schedel of achter in de oogkas de oorzaak zijn.

Klachten/ verschijnselen

Patiënten klagen meestal over een borende pijn rond het oog, wat later gevolgd kan worden door oogspierverlammingen. De pijn kan zich uitbreiden naar het voorhoofd en de slaap. De klachten kunnen dagen tot weken duren, waarbij spontane klachtenvermindering kan voorkomen, meestal met blijvende uitvalverschijnselen zoals oogspierverlammingen. Aanvallen kunnen terugkomen met klachtenvrije periodes wisselend van maanden tot jaren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose stelt men op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Uitgebreid algemeen lichamelijk en neurologisch onderzoek met nadruk op de zenuwen van het hoofd zijn altijd nodig.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Lichamelijke Behandelingen

De behandeling hangt af van de gevonden oorzaak van het Tolosa-Hunt Syndroom.

Medicijnen

 

 

Sluit de enquête