Intercostaal Neuralgie

Wat is Intercostale Neuralgie?

Intercostale neuralgie is een pijnlijke aandoening van de intercostale (tussenrib) zenuw als gevolg van een beschadiging en/of een niet goed werken van deze zenuw.

Oorzaken

De intercostale zenuw loopt tussen de ribben en kan door allerlei oorzaken beschadigd worden. De grootste oorzaak zijn operaties aan de borstkast, waarbij deze zenuw beschadigd wordt.

Klachten/verschijnselen

Bij een intercostale neuralgie wordt er een hevige, schietende en scherpe pijn aangegeven in de borstkast die van voren naar achteren (of andersom) straalt. Daarbuiten kan een voortdurende zenuwpijn aanwezig zijn. De huid kan pijnlijk zijn bij aanraken en men heeft te veel pijn bij gewoon prikken met een speld. Ook kan er een gevoelsvermindering van de huid zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als de klachten na een operatie van de borstkast zijn ontstaan is de diagnose meestal wel duidelijk.
Als dit niet het geval is moeten andere oorzaken worden uitgesloten. Daarom is uitgebreid neurologsich onderzoek belangrijk bij pijnklachten van de borstkast.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

Aanvullend onderzoek

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Röntgenfoto's en een MRI-scan om andere oorzaken uit te sluiten.
  • Verwijzing naar een longarts of internist.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele Pijnbehandelingen

 

 

Sluit de enquête