Wat is littekenpijn?

Littekenpijn is een pijn die bijvoorbeeld na een operatie ontstaat en aanleiding kan geven tot chronische pijn in en rond het gebied van een litteken.

Oorzaken

De oorzaak van littekenpijn is een beschadiging van een zenuwtak of doordat een zenuwtak in het littekenweefsel in de knel zit. Bij littekenpijn die na een operatie ontstaat kan er ook sprake zijn van neuroomvorming aan het eind van de beschadigde zenuwtak. Bij enkele operaties zoals liesbreuk, longoperaties, hartoperatie, borstamputaties, nieroperaties, schouderoperatie wordt dikwijls littekenpijn gezien.

Klachten/verschijnselen

Patiënten met littekenpijn hebben de typische klachten van een neuropathische pijn, waarbij een voortdurende pijn aanwezig is afgewisseld met spontane aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken. De klachten kunnen met een klachtenvrije periode van maanden na een operatie ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Knijpen van het litteken kan in kleine omschreven gedeeltes van het litteken zeer pijnlijk zijn. Ook kan er rond het litteken sprake zijn van veel pijn op een gewone pijnprikkel zoals met een naald prikken, maar ook lichte aanraking kan ook als pijnlijk worden ervaren.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Niet nodig alleen als er nog een ontsteking van het litteken bestaat.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele Pijnbehandelingen

 

 

 

Sluit de enquête