Lumbaal discogeen

Wat is lage rugpijn door een tussenwervelschijf ?

Lage rugpijn kan ontstaan doordat een discus oftewel tussenwervelschijf in de onderrug beschadigd wordt. Dit kan door een ongeval, of door ouderdom, waardoor deze niet meer goed werkt. Dit komt het meeste voor in de onderrug of in de nek maar ook in wervelkolom van de borstkast.

Oorzaken

Door veroudering, of door een ongeval, kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen en er kan zelfs een scheur in de tussenwervelschijf ontstaan. In de volksmond wordt dit "spit" genoemd. Het binnenste van de tussenwervelschijf kan nu naar voren geduwd worden in de richting van het wervelkanaal. Deze veroudering met een uitpuiling van de tussenwervelschijf is normaal en komt bij iedereen voor. Iedereen kan dan ook een uitpuiling van de tussenwervelschijf van de onderrug krijgen. Ook komen uitpuilingen van de tussenwervelschijf van de onderrug vaker binnen bepaalde families voor. Roken lijkt ook van invloed te zijn op het ontstaan van een uitpuiling van de tussenwervelschijf en dan vooral op de ernst van de klachten

Klachten/verschijnselen

De belangrijkste klacht van de onderrug door een tussenwervelschijf is pijn midden onderin de rug. De pijn verergert vaak bij hoesten, niezen of persen, maar ook het naar achteren buigen, naar voren buigen en opzij draaien van de onderrug kunnen de pijnklachten in de onderrug verergeren. Soms is er ook uitstraling van de pijn in de achterzijde van het bovenbeen. De pijnklachten worden meestal uitgelokt door langdurige eenzijdige belasting zoals lang zitten, lang staan en slenteren. Wandelen en fietsen gaan meestal het beste.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer U lage rugklachten heeft, die verergert bij hoesten, niezen of persen, is de kans dat er sprake is van een tussenwervelschijfprobleem zeer groot. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de onderrug en de heup onderzocht of zij beperkt en of zij pijnlijk zijn. Ook wordt in de onderrug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als men er op drukt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Als het nodig is wordt een röntgenfoto of een MRI-scan van de lage rug gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

 

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête