Lumbaal radiculair

Wat is een rughernia?

Een hernia, voluit hernia nuclei pulposi (HNP), is een uitstulping van een tussenwervelschijf, en komt het meest voor in de onderrug (lendenwervels) of in de nek (nekwervels). Door uitstulping van de tussenwervelschijf wordt deze tegen een de zenuwwortel aangeduwd. De zenuwwortel kan nu geïrriteerd raken of klem komen te zitten, waardoor klachten ontstaan in het gebied van de zenuwwortel met als gevolg een uitstralende pijn in een been.

Oorzaken

Door veroudering of door een ongeval kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen en er kan zelfs een scheur in de tussenwervelschijf ontstaan. Het binnenste van de tussenwervelschijf kan nu naar voren geduwd worden in de richting van het wervelkanaal, net waar de zenuwwortel loopt. Deze veroudering van de tussenwervelschijf is normaal en komt bij iedereen voor. Iedereen kan dan ook een HNP van de rug krijgen. Ook komen HNP van de rug vaker binnen bepaalde families voor. Roken lijkt ook van invloed te zijn op het ontstaan van een HNP en dan vooral op de ernst.

Klachten/verschijnselen

De belangrijkste klachten bij een HNP zijn pijn in de onderrug met uitstraling in een been, of alleen pijn in het been maar met in de voorgeschiedenis perioden met lage rugpijn. Bij de HNP staat de pijn in het been voorop en niet de pijn in de rug, soms is er nooit sprake geweest van rugpijn. De pijn verergert vaak bij hoesten, niezen of persen en is dan vaak scherp en stekend. Daarnaast kan er ook een verminderd gevoel optreden, tintelingen of kunnen de spieren zwakker worden.

Hoe stelt men de diagnose?

Wanneer U komt met uitstralende pijn in een been die verergerd bij hoesten, niezen of persen, is de kans dat er sprake is van een HNP zeer groot. Bij het neurologisch onderzoek is er een aantal testen die dit nog meer kunnen bevestigen.
Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de rug onderzocht of zij beperkt en of zij pijnlijk zijn. Ook wordt in de rug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als men er op drukt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere -niet-lichamelijke- factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, is al door middel van het verwerken van de door u ingevulde pijnvragenlijsten gedaan.
  • Omdat het neurologisch onderzoek meestal de diagnose bevestigt, is aanvullend onderzoek dan ook niet altijd nodig, omdat dit niet van invloed zal zijn op de behandeling. Belangrijk is dat veel mensen, die geen klachten hebben, bij een MRI-scan onderzoek ook een uitstulping van de tussenwervelschijf op de scan blijken te hebben. Het komt ook voor dat mensen met uitstralende pijn in een been, waarbij de arts aan een hernia denkt, de MRI-scan van de rug geen uitstulping laat zien.
  • Alleen bij twijfel over de diagnose of wanneer er aan een operatie gedacht wordt, is het nuttig om een MRI-scan te maken. Op een MRI kan de hernia zichtbaar gemaakt worden en kunnen mogelijke andere oorzaken gezien worden.
  • Een CT-scan is meestal niet zinvol, want daar zijn alleen de botten goed op te zien.
  • Ook een spieronderzoek (EMG) kan worden gedaan, om te onderzoeken welke zenuwwortel van uw nek de pijn veroorzaakt.
  • Door middel van zenuwwortelproefblokkades kan onderzocht worden welke zenuwwortel uw pijn in het been veroorzaakt.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête