Medicijnafhankelijke hoofdpijn

Wat is medicijnafhankelijke hoofdpijn?

Medicijnafhankelijke hoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat door het innemen van te veel pijnstillers gedurende een lange periode. Deze pijnstillers worden vaak genomen voor eerder bestaande hoofdpijnklachten.

Oorzaak

Medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaat door het dagelijks innemen van pijnstillers (Paracetamol, Ascal, Diclofenac, Naproxen, Ibuprofen) tegen hoofdpijn. Wanneer deze pijnstillers om andere redenen worden ingenomen, wordt dit verschijnsel niet gezien. Vaak worden de pijnstillers al voor het ontstaan van de hoofdpijn ingenomen en mogelijk zelfs uit gewoonte. Het gevaar is dat er steeds meer pijnstillers ingenomen gaan worden. De pijn die ontstaat komt als het ware boven op de hoofdpijn die er al was. Daarnaast zijn er dan juist nog meer pijnstillers nodig om de pijn te verminderen, doordat de patiënt al gewend is aan het innemen van veel pijnstillers.
Naast pijnstillers speelt ook cafeïne een rol. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, ice-tea en chocolade.

Klachten/verschijnselen

De hoofdpijn die ontstaat, is bijna elke dag aanwezig en duurt meestal de hele dag. De pijn lijkt op de spanningshoofdpijn, er is namelijk bij beide sprake van een dubbelzijdige hoofdpijn, alsof er een band strak om het hoofd zit.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er bestaat geen specifieke test om de diagnose te stellen. Vaak is het klachtenpatroon dermate duidelijk, dat de diagnose aan de hand hiervan kan worden gesteld. Een hoofdpijndagboek kan hier soms bij helpen. Wanneer u komt met een medicijnafhankelijke hoofdpijn dan wordt er altijd een neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de nek gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

  • Stoppen van de medicijnen minstens 3 maanden
  • Amitriptyline als ondersteuning

 

Sluit de enquête