Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Heup / Lies / Been

Meralgia Paraesthetica PRF-behandeling

Positie en anatomische landmarks

Een injectie van de n. cutaneus femoris lateralis (NCFL) wordt uitgevoerd met de patiënt in rugligging. Een kussen onder de knieën kan het patiëntencomfort verhogen, zeker indien het uitstrekken van de benen pijnlijk is. De NCFL kan soms geïdentificeerd worden door palpatie. Het punt 2 cm mediaal en 2cm caudaal van de SIAS wordt als aanprikpunt gekozen.

Procedure

Het gebied wordt aseptisch gemaakt en eventueel steriel afgedekt. De behandelaar staat naast de patient. Een aangepaste naald (22 - 25G) wordt ingebracht tot voorbij de fascia lata waarbij een 'pop' kan waargenomen worden bij het perforeren van de fascia.
Nadien zullen meestal vlug paresthesieën kunnen opgewekt worden ter hoogte van de laterale zijde van het bovenbeen. Er wordt gezocht naar het punt waarbij de paresthesieën maximaal zijn. Recent werd de NCFL blockade met gebruik van echografie beschreven.
Met de echografie wordt de SIAS geidentificeerd. Met de echografieprobe (6-13Hz) wordt transversaal beneden de SIAS gescanned om de m. sartorius te identificeren. De NCFL ligt boven de m. sartorius in het vlak onder de fascia lata en boven de fascia iliaca. Een 22G naald wordt in-lijn met de echografie probe ingestoken. Daarna wordt een testdosis van 1 ml injectievloeistof ingespoten, dit mag de pijn niet verergeren.

Gepulseerde radiofrequentie

Na identificatie van de NCFL, zoals hierboven beschreven, wordt met een 23G RF naald met een actieve tip van 5 mm, met een naaldlengte van 60 of 100 mm, naargelang de dikte van de patiënt, de locatie opgezocht waarbij stimulatie bij 50 Hz die tintelingen veroorzaakt ter hoogte van de laterale zijde van het been bij een output beneden de 0,6 V.
Vervolgens wordt gepulseerde radiofrequente stroom van 45 V gedurende 120 sec toegediend zonder voorafgaandelijk lokaal anestheticum. De maximale temperatuur overschrijdt de 42°C niet, anders dient de output gereduceerd te worden. Eventueel kan een tweede periode van 120 sec behandeling gedaan worden, indien de impedantie boven 500 W ligt, voorafgegaan door het inspuiten van 1 ml NaCl 0,9% oplossing.

 

Sluit de enquête