Nekpijn door degeneratieve afwijkingen

Wat is nekpijn door degeneratieve afwijkingen?

Onder nekpijn wordt verstaan pijn in het gebied vanaf het achterhoofd tot onder aan de nek. Als de pijn ook aangegeven wordt buiten dit gebied, spreken we van nekpijn met uitstraling b.v. naar het hoofd (cervicogene hoofdpijn) of de bovenarm. Degeneratief wil zeggen door achteruitgang van de wervelkolom door veroudering.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen nekklachten door een ongeval (Whiplash) en nekklachten door degeneratieve afwijkingen. Omdat oorzaken van nekpijn veelal niet duidelijk zijn, wordt wel een onderscheid gemaakt tussen de oorzaak en de bron van nekpijn.

Oorzaken

Door veroudering kunnen allerlei onderdelen van de nekwervel veranderen zoals de  tussenwervelschijf die smaller kan worden en/of kan gaan uitpuilen, de kleine gewrichtjes (facetgewrichten) die artrose krijgen, maar ook andere structuren zoals banden en spieren kunnen door het ouder worden minder goed gaan werken. Deze ouderdomsveranderingen van de nekwervelkolom  worden degeneratieve afwijkingen of in de volksmond ook wel "slijtage" genoemd. Belangrijk om te weten is dat degeneratieve afwijkingen in veel gevallen niet met pijnklachten gepaard hoeven te gaan.

Klachten/verschijnselen

De meest voorkomende klacht door artrose van de facetgewrichten is pijn aan één zijde van de nek, die meestal niet uitstraalt voorbij de schouder. De pijn wordt vaak erger als men lang in één houding zit, als men met de nek draait en als men achter overbuigt.

Hoe stelt men de diagnose?

Wanneer iemand komt met nekpijn, dan wordt er altijd neurologisch onderzoek gedaan om de aanwezigheid van een nekhernia uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek en de schouder onderzocht of zij beperkt en/of pijnlijk zijn. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als men er op drukt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft U al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Als het nodig is wordt een röntgenfoto of scans van de nek gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête