Wat is chronische pancreatitis?

Chronische pancreatitis is een chronische ontsteking van de alvleesklier die in de buikholte zit en tot pijn kan leiden.

Oorzaak

Chronische pancreatitis komt bij 70-80% van de patiënten door (overmatig) alcoholgebruik. Hoe alcohol een pancreatitis veroorzaakt is nog niet opgehelderd. Een groot aantal alcoholisten ontwikkelt geen pancreatitis, mogelijk speelt een erfelijke factor een rol. Bij eenderde van de patiënten speelt alcohol geen rol. 
Bij ongeveer de helft van patiënten met een chronische pancreatitis wordt de oorzaak aangetoond. Bij de overige patiënten is de oorzaak onbekend.

Klachten/verschijnselen

Chronische pancreatitis kan in 20% van de gevallen gedurende lange periodes zonder pijn verlopen in tegenstelling tot acute pancreatitis die altijd pijnlijk is. De patiënten klagen alleen over diarree, moeilijk weg te spoelen stinkende ontlasting en gewichtsverlies. Deze diarree wordt vetdiarree genoemd als er te veel vet in de ontlasting zit en kan leiden tot een vitaminegebrek (A,D,E,K,B12). Ook kan chronische pancreatitis leiden tot suikerziekte. Deze treedt meestal laat op in het ziekteverloop. Indien sprake is van pijn dan klagen patiënten typisch over pijn in de maagstreek uitstralend naar de rug. Ongeveer 20-30 minuten na de maaltijd kan verergering optreden van de pijnklachten. De pijn kan gepaard gaan met misselijkheid en braken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek wordt meestal niet veel meer gevonden dan drukpijn in maagstreek.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.

  • Routine bloedonderzoek speelt geen belangrijke rol bij de diagnose chronische pancreatitis.
  • Doorverwijzing naar een Maag, Darm en Lever (MDL)-arts is meestal noodzakelijk

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen 

Interventionele pijnbehandeling

 

 

 

 

Sluit de enquête