Pijn bij opioïden

Wat is pijn door overmatig opioïdengebruik?

Pijn bij overmatig opioïdengebruik, ook wel Opiaat Geïnduceerde Hyperalgesie genoemd, wordt beschreven als het ontstaan van een toename van de pijn bij een steeds stijgende hoeveelheid van opioïden.

Oorzaak

De oorzaak is onbekend, maar er is mogelijk een verband met de verwerking van pijnprikkels in de hersenen.

Klachten/verschijnselen

Patiënten klagen over toenemende pijn ondanks het feit dat de hoeveelheid opioïden steeds verhoogd wordt. Soms klagen de patiënten erover dat aanraken al pijn doet, of dat ze heel veel pijn hebben bij een normale pijnprikkel.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Algemeen lichamelijk onderzoek en een uitgebreid neurologisch onderzoek zijn van groot belang om andere oorzaken uit te sluiten.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Onderzoek om andere oorzaken uit te sluiten zoals een dunne vezelneuropathie.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn, wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling mogelijk is.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er afwijkende uitslagen bij uw pijnvragenlijsten zijn, dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

  • Afbouwen van de voorschreven opioïden

 

 

 

 

 

Sluit de enquête