Pijnklachten bij de ziekte van Bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een chronische reumatische aandoening die met name voorkomt in de wervelkolom, maar ook elders in het lichaam klachten kan geven. De ziekte begint vooral bij jong volwassen mannen tussen 20-30 jaar.

Oorzaken

De precieze oorzaak van de ziekte Bechterew is tot op heden onbekend. Wel bestaat er een sterke relatie met een bepaalde stof in het bloed (HLA-B27) wat in 90% van de patiënten wordt gevonden.

Klachten/verschijnselen

De belangrijkste klachten bij de ziekte van Bechterew zijn chronische nekklachten en rugklachten, met name in de bilstreek, die voor het 40ste levensjaar geleidelijk zijn begonnen. De klachten gaan gepaard met ochtendstijfheid welke verbeteren bij bewegen. Daarnaast is ook nachtelijke pijn, met name in het tweede deel van de nacht, een typisch verschijnsel, evenals ontsteking van het sacro-iliacale gewricht. Bij een deel van de patiënten treedt vergroeiingen op van de wervelkolom en daarmee gepaard gaande bewegingsbeperkingen in de gehele wervelkolom. Naast de klachten aan de wervelkolom komen vaak ontstekingen voor van de gewrichten van de armen en benen en kunnen pijnklachten ontstaan ten gevolge van een ontsteking van bijvoorbeeld de achillespees. Ook klachten buiten de wervelkolom en de gewrichten van de ledematen komen vaker voor bij patiënten met ziekte van Bechterew.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Voor het stellen van de diagnose de ziekte van Bechterew is een goed onderzoek van de wervelkolom van groot belang. Vooral het onderzoeken van de beweeglijkheid van de nek-, borst- en rugwervelkolom. Naast onderzoek van de wervelkolom moeten ook de heupen, schouders en andere gewrichten worden onderzocht.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Bloedonderzoek kan worden verricht om de ontsteking aan te tonen.
  • De aanwezigheid van een ontsteking van het sacro-iliacaal gewricht kan worden gezien met een röntgenfoto of met MRI- of CT-scans.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

 

 

 

Sluit de enquête