Plexus lumbalis neuralgie

Wat is pijn bij plexus lumbalis (onderrug) laesies?

De zenuwwortels die uit de rugwervelkolom komen vormen eerst in de rug een netwerk (plexus) van zenuwen. Uit dit netwerk komen de aparte zenuwen die naar het been en de voet gaan. Laesies van de plexus lumbales zijn beschadigingen van dit netwerk van zenuwen in de rug en kunnen pijnklachten geven.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak zijn ernstige ongevallen, maar ook sportletsels, steekverwondingen en operaties in dit gebied kunnen tot een beschadiging van het zenuwnetwerk leiden.

Klachten/verschijnselen

Naast het optreden van (ernstige) verlammingen en gevoelsverlies vormt de neuropathische pijn in het been het grootste probleem. Er is een voortdurend aanwezige pijn met een brandend of stekend karakter. Later komen er aanvallen van stekende en schietende pijn bij. De pijnklachten zitten meestal aan de lichaamsuiteinden: de onderarm, de hand en/of de vingers.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het neurologisch onderzoek is vooral gericht op verlammingen en gevoelsverlies in het been.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Aanvullend onderzoek in het kader van een ernstig ongeval zijn standaard röntgenfoto's, CT-scan en MRI-scan.
  • CT-scan met contrastvloeistof rond het ruggenmerg.
  • EMG en SSEP.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling.

Invasieve behandeling

  • Herstellen van de plexus als het mogelijk is door een neurochirurg

 

 

 

Sluit de enquête