Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Onderrug / Bekken

Procedure Plexus Hypogastricus Blokkade

De patiënt wordt in buikligging op een stralingsdoorlichtbare tafel geplaatst met een kussen onder het bekken om de lumbale lordose te laten verstrijken. Er kan overwogen worden vooraf aan de plexus hypogastricus blokkade de patiënt een lumbale spinale of epidurale anesthesie te geven om het discomfort van de punctie te verminderen. Als alternatief kunnen de diepe paravertebrale spieren met lokale anesthetica geïnfiltreerd worden.

De röntgenbuis wordt zodanig geplaatst dat het promontorium of de taille van corpus L5 onder tunnelvisie zichtbaar is vanaf het aanprikpunt 5-7 cm lateraal van de midlijn ter hoogte van L4. Dit betekent dat de buis ± 45° geanguleerd dient te worden, zowel in AP als in craniale richting.
Een 15 cm 20 of 22G naald wordt onder radiologische controle (tunnel vision) gepositioneerd op de voorzijde van de L5-S1 intervertebrale ruimte. Een controle aspiratie is belangrijk om een inspuiting in de iliacale bloedvaten te vermijden. Bij radiologische controle moet de tip van de naald in een antero-posterior opname zich bevinden op het niveau van de intervertebrale ruimte L5-S1 paravertebraal en op een laterale opname moet de naaldtip juist aan de anterieure begrenzing van de wervel L5-S1 liggen. Het is verstandig om op dit punt een wateroplosbaar contrastmiddel in te spuiten om de juiste positie te bevestigen en om een intravasculaire injectie te vermijden. Het contrastmiddel mag zich niet verspreiden buiten de laterale begrenzingen van het corpus L5 en niet in de dorsale richting naar de zenuwwortels.

Voor een diagnostische plexus hypogastricus blokkade kan gebruik gemaakt worden van 6 tot 8 ml bupivacaïne 0,25-0,5%. Voor therapeutische doeleinden wordt gekozen voor 6 tot 8 ml 10 % fenol in telebrix oplossing aan iedere zijde van de wervel.
Gefractioneerde injectie waarbij een continue controle van de spreiding van de fenol door middel van contrastmiddel plaats vindt kan de veiligheid van deze procedure verhogen. 

Figuur 1. Naaldplaatsing voor plexus hypogastricus blokkade: AP opname. 

Figuur 2. Naaldplaatsing voor plexus hypogastricus blokkade: oblique opname. 

Figuur 3. Plexus hypogastricus blokkade: laterale opname.

Complicaties

Het hypogastricus block is een relatief veilige techniek wanneer deze gebeurt onder röntgen- of
CT-controle.

Neurolyse van somatische zenuw of intravasculaire inspuiting van neurolytische stof is mogelijk.

Een bilaterale superieure hypogastricus block kan een sexuele disfunctie bij mannen veroorzaken

 

Sluit de enquête