Wat is een rib-tip syndroom?

Een rib-tip syndroom, ook wel het costo-iliacaal syndroom, wordt beschreven als pijn in de flank ter hoogte van de bekkenkam doordat de onderste rib tegen de bekkenkam aankomt en pijn veroorzaakt.

Oorzaak

Als U ouder wordt en al een scoliose (kromming) in de rug heeft kan deze kromming toenemen. Hierdoor kan aan een of beide kanten de onderste rib (meestal de 11e rib) met de punt tegen de bekkenkam aankomen. Ook komt het voor bij botontkalking waardoor de wervels in elkaar zakken en de rug scheef gaat staan.

Klachten/verschijnselen

Bij een rib-tip syndroom worden de pijnklachten meestal uitgelokt door statische belasting zoals lang zitten en lang staan, het draaien van de romp en lopen. De pijn is eenzijdig of dubbelzijdig gelokaliseerd. De pijn zit aan de zijkant ter hoogte van de bekkenkam.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer U met  deze pijn komt dan wordt altijd een neurologisch onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er andere oorzaken aanwezig zijn. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de bovenrug en de onderrug onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt het uiteinde van de onderste rib gevoeld of deze pijnlijk is en of hij vlak bij de bekkenkam zit. Daarnaast wordt gekeken of er een ernstige kromming van de rug is. Ook wordt in de boven- en onderrug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

Aanvullend onderzoek

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Röntgenfoto's en een MRI-scan om andere oorzaken uit te sluiten.
  • Verwijzing naar een longarts of internist.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele Pijnbehandelingen

 

 

 

Sluit de enquête