Sacro-iliacaal

Wat is pijn van het SI-gewricht?

Het SI-gewricht (ofwel sacro-iliacaal gewricht) is het gewricht tussen de darmbenen en het heiligbeen. Pijn aan het SI-gewricht kan verschillende oorzaken hebben.

Oorzaak

De oorzaken van pijn van het SI-gewricht kunnen infecties, artritis, tumoren, botbreuken en ontstekingen van de spierpeesaanhechtingen door overbelasting zijn. Maar vaak is er geen aantoonbare oorzaak.

Klachten/verschijnselen

De pijn van het SI-gewricht zit net boven de billen en straalt uit naar de onderrug, het bovenbeen aan de achterzijde tot in de voet, en straalt soms uit naar de lies. Langdurige belasting zoals lang zitten, lang staan en slenteren, kan de pijn uitlokken. Wandelen en fietsen gaat meestal het beste.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer iemand bovengenoemde klachten heeft dan wordt er altijd neurologisch onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er een lage rughernia aanwezig is. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de lage rug en de heup onderzocht. Hierbij wordt bekeken of de bewegingen beperkt of pijnlijk zijn. Tevens wordt er op het SI-gewricht gedrukt om te onderzoeken of het pijnlijk aanvoelt. 

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al doormiddel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de SI-gewrichten gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

 

Sluit de enquête