Wat is schouderinstabiliteit?
Schouderinstabiliteit is een toegenomen beweeglijkheid van het schoudergewricht door een verhoogde elasticiteit van het gewrichtskapsel van de schouder.
Oorzaken
Meestal is de oorzaak een ongeluk, zoals een val op de gestrekte arm, het tillen van een zwaar voorwerp of een klap tegen de schouder. Hierdoor kunnen de spieren en banden rondom het gewricht beschadigd raken en te soepel worden. Bij sommige mensen is er geen duidelijke oorzaak. Bij deze mensen is sprake van algemene hypermobiliteit dat wil zeggen dat alle banden van de gewrichten en de pezen van de spieren in het hele lichaam te elastisch zijn. Hierdoor zijn hun gewrichten veel te beweeglijk. Er zijn aandoeningen van het bindweefsel zoals de ziekte van Ehler-Danlos waarbij sterke hypermobiliteit voorkomt.
Klachten/verschijnselen
De klachten ontstaan meestal na een acuut moment, zoals een val. De schouder is dan 'uit de kom', en zorgt voor hevige pijn en het niet kunnen bewegen van de arm.
Als dit een paar keer gebeurd is, kan de schouder instabiel worden. De schouder kan dan los aanvoelen en afhankelijk van de houding bijna uit de kom schieten. Hierbij kan er hevige pijn in de schouder ontstaan en ook een klik te voelen en te horen zijn. Vaak schiet de kop vanzelf weer terug in de kom. De pijn kan dan wel nog even aanhouden.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek van schouderklachten zijn altijd drie schoudertesten van belang: de arm zijwaarts omhoog doen, de arm naast het lichaam naar buiten draaien en de arm horizontaal naar de niet aangedane schouder brengen. Daarnaast moet neurologisch onderzoek gedaan worden om een nekhernia uit te sluiten.
Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?
- Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
- Bloedonderzoek bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma
- Bij langdurig aanblijven van de schouderklachten: röntgenfoto's, MRI-scan, echografie
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Multidisciplinaire Behandeling
Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.
Niet-lichamelijke Behandelingen
Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:
- Psychologische Begeleiding
- Depressie Behandeling
- Cognitief-Gedragsmatige Behandeling
- Revalidatie Behandeling
Lichamelijke Behandelingen
Medicijnen
Andere Behandelingen
Interventionele pijnbehandeling
- Lokale injectie in de het schoudergewricht
- Injectie van de Suprascapulariszenuw
- PRF-behandeling van de Suprascapulariszenuw