Schouderpijn bij een slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking van de schouder?

Een slijmbeursontsteking van de schouder (bursitis subacromialis) is één van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn. De slijmbeurs is een holte (tasje = beurs), gevuld met slijm om het schoudergewricht heen. Dit zorgt ervoor dat de schouder soepel kan bewegen. Als deze slijmbeurs ontstoken raakt, kan deze opzwellen en bij bepaalde bewegingen klem komen te zitten. Dit geeft pijnklachten.

Oorzaak

Meestal is de oorzaak overbelasting van de schouder, bijvoorbeeld door boven het hoofd te werken of de vloer te schrobben. Ook vallen, verkeerd of te zwaar tillen kan voor pijn zorgen. Soms ontstaan de klachten spontaan en kan er geen oorzaak gevonden worden.

Andere oorzaken waarbij een slijmbeursontsteking vaak ontstaat zijn reuma of een ongeval. De slijmbeursontsteking kan dan samengaan met een scheur van één van de pezen van de schouderspieren.

Klachten/verschijnselen

De pijn ontstaat als de slijmbeurs klem komt te zitten. Hierdoor kunt u pijn voelen in de schouder bij het optillen en draaien van de arm, maar de pijn kan ook uitstralen naar de elleboog en/of de nek. Ook 's nachts kan er pijn ontstaan bij het liggen op de aangedane schouder. De pijnklachten treden vooral op bij dagelijkse activiteiten zoals aankleden en tandenpoetsen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Bij lichamelijk onderzoek van schouderklachten zijn de schoudertesten belangrijk, zoals de arm zijwaarts omhoog doen, de arm naast het lichaam naar buiten draaien en de arm horizontaal naar de niet aangedane schouder brengen. Daarnaast moet neurologisch onderzoek gedaan worden om een nekhernia uit te sluiten.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Bloedonderzoek bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma
  • Bij langdurig aanhouden van de schouderklachten: röntgenfoto's, echografie en een MRI-scan
  • Een botscan bij vermoeden van een tumor

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête