(Spier) Spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn?

Spierspanningshoofdpijn of spanningshoofdpijn is een verzamelnaam van verschillende vormen van hoofdpijn die niet op een andere manier ingedeeld kunnen worden. Deze spanningshoofdpijn wordt ingedeeld in een hoofdpijn voor korte duur (minder dan 15 dagen per maand) en in een chronische vorm (meer dan 15 dagen per maand). Het woord spanningshoofdpijn is wat ongelukkig en is een letterlijke vertaling van het Engelse woord Tension Headache. De vertaling van tension is spanning. Dit veronderstelt dat de hoofdpijn door psychische spanningen wordt veroorzaakt. Vroeger werd hierover zo gedacht, maar tegenwoordig blijkt dit niet altijd zo te zijn.

Oorzaak

Een verkeerde houding, het gebruik van pijnstillers en moeheid, maar ook psychische spanningen kunnen soms ook een rol spelen. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen. Toch is de oorzaak is in veel gevallen niet bekend. 

Klachten/ verschijnselen

De hoofdpijn is vaak aan beide zijden van het hoofd, en is knellend en drukkend van karakter, alsof er een strakke band om het hoofd zit. De spieren van de schouders, nek en schedel kunnen gevoelig zijn. De pijn is minder hevig dan bijvoorbeeld bij migraine (de dagelijkse bezigheden hoeven niet vaak te worden onderbroken). Er is vaak geen sprake van misselijkheid of overgeven en de pijn wordt niet erger bij inspanning.

Hoe stelt men de diagnose?

Er is geen speciale test beschikbaar. De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Wanneer u komt met spanningshoofdpijn dan wordt er altijd een neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek en de schouder onderzocht op beperkingen en pijnlijkheid. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn wanneer erop gedrukt wordt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de nek gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

 

Sluit de enquête