Wat is vasculaire pijn?

Vasculaire pijn wordt gezien bij arterieel vaatlijden en beschreven als een aandoening van de slagaders in het lichaam waardoor er te weinig bloed naar de benen en voeten gaat, Hierdoor kan pijn ontstaan.

Oorzaken

De oorzaak van de arterieel vaatlijden is meestal vaatverkalking. Het komt voornamelijk voor bij patiënten ouder dan 55 jaar. De oorzaak voor vaatverkalking zijn vooral hoge bloeddruk en suikerziekte.

Klachten/verschijnselen

De patienten klagen meestal over pijn in de benen uitgelokt door lopen en die dan weer verdwijnt als men stil blijft staan (etalagebenen). Bij erge verschijnselen kunnen de voeten verkleuren en kunnen er zweertjes aan de voeten ontstaan die moeilijk genezen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt en onderzoek van de voeten naar verkleuringen en zweertjes. Daarnaast wordt gekeken of de slagaders in de benen goed te voelen zijn.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Vaatonderzoek zal door een vaatchirurg gedaan worden.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Bij de ziekte van Raynaud helpen leefstijladviezen vaak om de klachten te verminderen. Belangrijk hierbij zijn het warm houden van vingers en/of tenen, het proberen te vermijden van stress en te stoppen met roken. Daarnaast moet bij het syndroom van Raynaud allereerst de oorzaak behandeld worden.

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête