Voet degeneratief

Wat is een voetartrose?

Voetartrose is een achteruitgang van het voetgewricht waarbij het kraakbeen verdwijnt en waardoor pijn ontstaat.

Oorzaken

De oorzaak voor het ontstaan van een voetartrose kan ouderdom of een ongeval met de voet zijn (sportblessures), maar kan ook ontstaan bij reuma, suikerziekte en infecties.

Klachten/verschijnselen

Het klachtenpatroon wordt gekenmerkt door een bewegingsbeperking en voetpijn die bij elke belasting toeneemt. Met name lopen lokt de pijnklachten uit. Tevens kunnen er perioden zijn met zwelling van de voet. Wanneer ook andere gewrichten meedoen moet aan een systeemaandoening zoals reuma gedacht worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Bij lichamelijk onderzoek van voetklachten zijn passief en actief buigen en strekken van de voet belangrijk om een bewegingsbeperking vast te stellen.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Bloedonderzoek bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma.
  • Bij langdurig aanblijven van de voetklachten: röntgenfoto's en een MRI-scan.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

Lokale injectie in een van de voetgewrichtjes

 

 

Sluit de enquête