Wat is pijn?

Pijn is in de eerste plaats een signaal dat er ergens in uw lichaam een beschadiging is opgetreden. Dat leidt tot een reactie die moet voorkomen dat de beschadiging erger wordt. Als je je hand verbrandt, trek je hem snel terug.  Hoe werkt dat in uw lichaam? 

Hoe ontstaat pijn?

Pijn ontstaat meestal na een beschadiging van het lichaam en is dus een soort waarschuwingssignaal voor het lichaam. Het zenuwstelsel speelt hierbij een grote rol. Het zenuwstelsel bestaat grofweg uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

Op het moment dat u zichzelf bezeert, geven pijnzenuwen het pijnsignaal door aan het ruggenmerg en via het ruggenmerg wordt de pijn aan de hersenen doorgeven. Het ruggenmerg wordt ook wel de pijnpoort genoemd. De hersenen verwerken de pijnsignalen en bedenken of het pijnsignaal belangrijk genoeg is om actie te ondernemen. In de hersenen worden ook emoties aan het pijnsignaal gekoppeld, bijvoorbeeld: huilen bij een verbranding of boosheid wanneer iemand op jouw duim slaat. Ook worden gedachten aan de pijn gekoppeld, bijvoorbeeld: het is niet zo erg, de pijn zal straks wel minder worden.

Pijn is persoonlijk!

Het voelen van pijn is dus niet alleen maar het doorgeven van een pijnsignaal, maar pijn heeft ook te maken met emoties en gedachten. Dit wordt ‘pijnbeleving’ genoemd.

Meer informatie over de verschillende soorten pijn kunt u vinden op deze pagina.

Samengevat:

  • Pijn is een onaangenaam gevoel in ons lichaam.
  • Pijn heeft een belangrijke beschermende functie in het lichaam.
  • Pijn is niet alleen een lichamelijke ervaring. Ook emoties en gedachten kunnen pijn beïnvloeden.
  • Pijn is zeer persoonlijk en de ernst van de pijn is afhankelijk van meerdere factoren.
  • Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben langdurige pijn.
Sluit de enquête