Zenuwwortelpijn (radiculopathie) vanuit de nek

Wat is een zenuwwortelpijn ?

Als men een nekhernia heeft gehad waarvoor men geopereerd is, kan men na de operatie toch nog uitstralende pijn houden in de arm, ondanks dat de hernia niet meer op de zenuwwortel drukt. Dit noemt men zenuwwortelpijn of een radiculopathie.

Oorzaak

Door een hernia is de zenuwwortel beschadigd en werkt deze niet meer goed. De zenuwwortel gaat zelf elektrische stroompjes maken, die via het ruggenmerg naar de hersenen worden geleid en uiteindelijk tot een uitstralende pijn in de arm leiden.

Klachten/verschijnselen

De belangrijkste klacht bij een zenuwwortelpijn vanuit de nek is een uitstralende pijn in een arm. De pijn is dan vaak scherp en stekend. Daarnaast kunnen er ook een verminderd gevoel en tintelingen optreden of kunnen de spieren zwakker worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer iemand komt met uitstralende pijn in arm, is de kans dat er sprake is van een zenuwwortelpijn zeer groot. Bij het neurologisch onderzoek is er een aantal testen die dit nog meer kan bevestigen.
Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de nek onderzocht of zij beperkt en/of pijnlijk zijn. Ook wordt in de nek gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als men er op drukt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al doormiddel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Omdat het neurologisch onderzoek meestal de diagnose bevestigt, is aanvullend onderzoek dan ook niet altijd nodig, omdat dit niet van invloed zal zijn op de behandeling. Belangrijk is dat bij veel mensen die géén klachten hebben, bij een MRI-scan onderzoek óók een uitstulping van de tussenwervelschijf op de foto te zien kan zijn. Het komt ook voor dat mensen met uitstralende pijn in arm, waarbij de arts aan een hernia denkt, de MRI-scan van de nek geen hernia laat zien zoals bij een radiculopathie.
  • Alleen bij twijfel over de diagnose is het nuttig om een MRI-scan te maken. Op een MRI-scan kunnen mogelijke andere oorzaken gezien worden. Een CT-scan is niet zinvol, want daar zijn vooral de botten goed op te zien.
  • Ook een spieronderzoek (EMG) kan worden gedaan, om te onderzoeken welke zenuwwortel van de nek de pijn veroorzaakt.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt door uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullend onderzoek moet worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête