Leren omgaan met pijn

Als zorgverleners doen wij ons uiterste best om uw pijnklachten te verminderen, maar helaas zijn pijnklachten vaak hardnekkig en is het verloop wisselend. Als pijnklachten blijvend zijn, is het belangrijk te leren hoe met de pijn om te gaan. Uw behandelend pijnspecialist en verpleegkundige kunnen u hierbij begeleiden, maar uiteindelijk kunt uzelf de meeste winst behalen. Er zijn allerlei (gratis) hulpmiddelen (cursussen, tools & boeken) die u kunnen helpen beter met uw pijnklachten om te gaan.

Tips van experts

  • Blijf actief: Bij chronische pijn leidt pijnvermijding - dat is het vermijden van activiteiten die tot pijn kunnen leiden - tot verergering van de klachten. Pijnvermijding leidt op lange termijn tot een minder actief leven en uiteindelijk tot een afname van de belastbaarheid van het lichaam. Mensen worden minder fit, de conditie gaat achteruit en zo ontstaat een negatieve spiraal: de pijn treedt eerder op en de pijngrens is eerder bereikt. Wanneer u hier hulp bij kunt gebruiken, is het mogelijk de therapie 'graded activity' te volgen.
  • Voorkom overbelasting. Bedenk waaraan u uw energie het liefst wilt besteden en geef dat voorrang. Deel uw dagen op en verdeel taken goed over de dag.
  • Houd een dagboek bij en leer kennen waar uw grenzen liggen.
  • Zoek afleiding en richt de aandacht op positieve aspecten van het leven of heel simpel op de niet pijnlijke lichaamsdelen.
Sluit de enquête