Wat is heuppijn?

Heuppijn of Coxalgie is pijn die veroorzaakt wordt door aandoeningen van het heupgewricht en het weefsel rond het heupgewricht.

Oorzaken

Heuppijn kan veel oorzaken hebben, maar heupartrose en slijmbeursontsteking van de heup zijn de meest voorkomende. Heupartrose is sterk gebonden aan leeftijd en komt vooral voor bij mensen ouder dan vijftig jaar. Daarnaast spelen aangeboren afwijkingen, bepaalde sporten en ongevallen een rol bij het ontstaan van heupartrose. Overgewicht heeft geen verband met ontstaan van heupartrose, maar wel met de toename van reeds bestaande heupartrose. Het ontstaan van een slijmbeursontsteking van de heup heeft duidelijk verband met al bestaande heupartrose, al bestaande artrose van de knie en rugklachten.

Klachten/verschijnselen

Bij heuppijn kunt u uitstralende pijn ervaren aan de voorkant en zijkant van uw bovenbeen tot aan de knie. Heupklachten kunnen ook gepaard gaan met liesklachten; meestal is dat een gevolg van belasting. Daarnaast kunt u last hebben van ochtendstijfheid die meestal binnen één uur na het opstaan verdwijnt. Bij slijmbeursontsteking van de heup doet de pijn zich voor aan de zijkant van het bovenbeen boven het heupbot, met uitstraling naar de knie en soms tot aan de enkel. Vaak heeft u 's nachts pijn wanneer u op de pijnlijke heup ligt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Zoals gezegd kan heuppijn veel oorzaken hebben. Bij heuppijn moet altijd een onderzoek van de lage rug, het bekken en de knie plaatsvinden. Omdat patiënten vooral met liesklachten komen, is ook onderzoek van de lies belangrijk. Neurologisch onderzoek moet een rughernia uitsluiten. Daarnaast moet het zogeheten sacro-iliacaal gewricht goed onderzocht worden. Andere oorzaken kunnen tumoren, botbreuken, heupkopafwijkingen en infecties zijn. Een slijmbeursontsteking van de heup kan aangetoond worden door te drukken op de slijmbeurs.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren die van belang zijn voor uw pijnklachten is al op basis van uw pijnvragenlijsten gedaan.
  • Bij verdenking op systeemaandoeningen zoals reuma kan een bloedonderzoek gedaan worden.
  • Bij langdurige heupklachten kunnen röntgenfoto's, een echografie of een MRI-scan gemaakt worden.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Afhankelijk van de oorzaak van uw pijn zal uw pijnspecialist al dan niet tot een lichamelijke behandeling besluiten.
Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan de pijnspecialist ook besluiten dat aanvullend onderzoek nodig is of dat naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wenselijk is.

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Niet-lichamelijke Behandelingen

Op grond van de uitslagen van uw pijnvragenlijsten kan uw pijnspecialist een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

 

 

 

 

 

Sluit de enquête