Lumbaal degeneratief

Wat is lage rugpijn door artrose van de facetgewrichten?

Onder de lage rug wordt het gebied bedoeld vanaf waar een broekriem aan de achterzijde zit tot aan de bilspleet. Als de pijn ook aangegeven wordt buiten dit gebied, spreken we van lage rugpijn met uitstraling b.v. naar het been. Facetgewrichten zijn de gewrichtjes die de wervels met elkaar hebben. Deze kunnen artrose hebben door degeneratie (ook wel slijtage genoemd). Degeneratief wil zeggen door achteruitgang van de wervelkolom door veroudering.

Oorzaak

Door veroudering kunnen allerlei onderdelen van de lage rugwervel veranderen zoals de  tussenwervelschijf die smaller kan worden en kan gaan uitpuilen, de kleine gewrichtjes (facetgewrichten) die artrose krijgen, maar ook andere structuren zoals banden en spieren kunnen door ouder worden minder goed gaan werken. Deze veranderingen van de lage rugwervelkolom door ouderdom noemt men degeneratieve afwijkingen ook wel slijtage genoemd. Belangrijk is om te weten dat degeneratieve afwijkingen in vele gevallen niet met pijnklachten gepaard hoeven te gaan, maar wel vaak met stijfheid.

Klachten/verschijnselen

De meest voorkomende klacht door artrose van de facetgewrichten is pijn aan één zijde van de lage rug, die meestal uitstraalt naar de zijkant. De pijn wordt vaak erger als men lang in één houding zit of met de onderrug draait, voorover buigt en als men achteroverbuigt. De pijnklachten worden meestal uitgelokt door langdurige belasting zoals lang zitten, lang staan en slenteren. Wandelen en fietsen gaan meestal het beste.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer iemand komt met lage rugpijn dan wordt er altijd neurologisch onderzoek gedaan om uit te sluiten dat er een lage rughernia aanwezig is. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de lage rug en de heup onderzocht of zij beperkt en of zij pijnlijk zijn. Ook wordt in de lage rug gevoeld welke wervels er pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Als het nodig is wordt een röntgenfoto van de lage rug gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

 

Sluit de enquête