Pijn van het Kaakkopje (TMJ-dysfunctie)

Wat is een TMJ-dysfunctie?

TMJ is een afkorting van het Engelse woord temporalmandibular joint. Dit is het gewricht (joint) tussen het slaapbeen (temporal) en de onderkaak (mandibular). Dysfunctie wil zeggen dat het gewricht niet goed werkt en pijn kan geven.

Oorzaken

TMJ-dysfunctie wordt onderverdeeld in oorzaken en aandoeningen van de spieren, de gewrichtsschijf (discus) en het gewricht zelf. De oorzaak kan komen door de leeftijd, hypermobiliteit, problemen met het sluiten van de tanden, whiplash, langdurig kauwgom kauwen en tandenknarsen

Klachten/verschijnselen

De meeste patiënten klagen over pijn rond het oor al of niet uitstralend in de bovenkaak en uitgelokt door eten of praten. Hoofdpijn en nekklachten kunnen erbij voorkomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt. Wanneer u komt met pijn van kaakkopje dan wordt er altijd een neurologisch onderzoek gedaan om andere oorzaken uit te sluiten. Naast het neurologisch onderzoek worden de bewegingen van de kaak onderzocht en gevoeld of het kaakkopje pijnlijk is.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Aanvullende onderzoek kan het beste door een kaakchirurg worden verricht wanneer de klachten niet reageren op de behandeling.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

 

 

Sluit de enquête