Wat is het syndroom van Raynaud?

Het syndroom van Raynaud wordt gekenmerkt door een verkleuring van de vingers en tenen, waarbij er meestal ook pijn ontstaat.

Oorzaken

De verkleuringen en pijn ontstaan door het plotseling samentrekken van de spiertjes van de kleine bloedvaten, waardoor het bloedvat vernauwt en er minder bloed in de vingers en/of tenen komt. De precieze oorzaak is nog niet geheel duidelijk. De klachten kunnen uitgelokt worden door trillingen en koude.

Het syndroom van Raynaud is onder te verdelen in de ziekte van Raynaud, waarbij er geen andere oorzaken zijn voor het ontstaan van de klachten en het teken van Raynaud, waarbij de klachten ontstaan als gevolg van andere ziekten zoals sclerodermie en SLE. Deze vorm van Raynaud ontstaat meestal pas na het 40ste jaar, en kan er voor zorgen dat er zelfs zweertjes aan de vingers ontstaan.

Klachten/verschijnselen

De klachten die ontstaan bij het syndroom van Raynaud zijn het plotseling koud en bleek worden van de vingers en/of de tenen. Hierna kleuren ze blauw en uiteindelijk, als ze weer 'warm' worden, wordt de kleur rood. Hierbij kan er ook sprake zijn van pijn of een gloeiend gevoel. De klachten kunnen 5 tot 30 minuten aanhouden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt.

Moeten er andere onderzoeken bij mij gebeuren?

  • Diagnostisch onderzoek naar andere niet-lichamelijke factoren, die van belang zijn voor uw pijnklachten, heeft u al door middel van het invullen van de pijnvragenlijsten gedaan.
  • Onderzoek door een reumatoloog moet gedaan worden om de oorzaak van het syndroom van Raynaud te vinden.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Multidisciplinaire Behandeling

Op grond van de oorzaak van uw pijn wordt al dan niet tot een lichamelijke behandeling door uw pijnspecialist besloten. Op basis van de uitslagen van de door u ingevulde pijnvragenlijsten kan worden besloten dat er nog aanvullende onderzoeken moeten worden gedaan en/of dat u naast een lichamelijke behandeling nog een andere behandeling wordt voorgesteld.

Niet-lichamelijke Behandelingen

Als er uitslagen bij uw pijnvragenlijsten afwijkend zijn dan zal uw pijnspecialist u een van de onderstaande niet-lichamelijke behandelingen voorstellen:

Lichamelijke Behandelingen

Bij de ziekte van Raynaud helpen leefstijladviezen vaak om de klachten te verminderen. Belangrijk hierbij zijn het warm houden van vingers en/of tenen, het proberen te vermijden van stress en te stoppen met roken. Daarnaast moet bij het syndroom van Raynaud allereerst de oorzaak behandeld worden.

Medicijnen

Andere Behandelingen

Interventionele pijnbehandeling

 

 

Sluit de enquête