Wat zijn pijnfactoren?

Pijn is in de eerste plaats een signaal dat er ergens in uw lichaam een beschadiging is opgetreden. Dat leidt tot een reactie die moet voorkomen dat de beschadiging erger wordt. Als je je hand verbrandt, trek je hem snel terug, maar wat daarna gebeurt is voor iedereen anders. Je schreeuwt het uit van pijn of je zegt met de tanden op elkaar dat het wel meevalt. Hoeveel pijn u voelt wordt bepaald door hoe u gewend bent met pijn om te gaan.

Daarbij spelen persoonlijke factoren zoals angst, ziekte, humeur en familie een belangrijke rol. Deze factoren noemen we ‘pijnfactoren’ en ze zijn van grote invloed op de manier waarop u pijn ervaart. Om deze reden is het zeer belangrijk een goed overzicht te krijgen van uw pijnfactoren, zodat deze in uw pijnbehandeling meegenomen worden. 

Factoren die uw pijnbeleving beïnvloeden

biopsychosociaal pijn model

Biopsychosociaal model

Een behandeling waarbij naar alle pijnfactoren - biologisch, psychologisch en sociaal - gekeken wordt, noemen we het biopsychosociaal model. Indien u meer wilt weten over de manier waarop dit binnen onze afdeling Pijnbestrijding gebeurt, klikt u op de volgende link.

 

 

 

 

Sluit de enquête